Of je nu je tuin wilt beveiligen of je vee wilt beschermen, het plaatsen van prikkeldraad kan een effectieve oplossing zijn. Maar hoe plaats je prikkeldraad op de juiste manier? Of je nu een beginnende klusser bent of juist al wat meer ervaring hebt, in deze blog lees je waardevolle informatie en alles over het plaatsen van prikkeldraad, zodat je er zelf mee aan de slag kunt!
Voordat je begint met het plaatsen van je prikkeldraad zijn er een aantal materialen die je nodig hebt. Denk hierbij aan prikkeldraadrollen, palen, draadspanners en bevestigingsklemmen. De gereedschappen die je nodig zal zijn om je prikkeldraad te kunnen plaatsen zijn een paalhamer, tangen, handschoenen en een veiligheidsbril.
Bepaal waar je de omheining wilt plaatsen en de lengte van de omheining. Graaf gaten voor de palen op gelijke afstanden langs de omheiningslijn. Plaats vervolgens de palen in de gegraven gaten en zorg ervoor dat ze recht staan. Gebruik een paalhamer om de palen in de grond te slaan.
Begin bij een hoekpunt en bevestig het prikkeldraad aan een paal met behulp van bevestigingsklemmen. Draai de klemmen vervolgens goed vast met een tang. Rol het prikkeldraad uit langs de omheiningslijn en zorg ervoor dat het prikkeldraad strakgespannen blijft.
Wanneer je het prikkeldraad hebt bevestigd kun je draadspanners gebruiken om het prikkeldraad strakker te trekken. Dit doe je door de draadspanner aan een paal te bevestigen en door aan de draadspanner te draaien.
Ga door met het plaatsen van het prikkeldraad langs de omheiningslijn. Span het prikkeldraad regelmatig aan en zorg ervoor dat het draad stevig is bevestigd aan de palen. Let er ook op dat de scherpe punten van het prikkeldraad naar buiten wijzen en draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril bij het plaatsen van prikkeldraad.
Prikkeldraad is zoals de naam al zegt een soort draad met scherpe punten of stekels langs de lengte ervan. Het wordt vaak gebruikt om gebieden af te schermen of om vee binnen een bepaald gebied te houden. Prikkeldraad is verkrijgbaar in verschillende diktes en stijlen, dus voor iedere specifieke toepassing is er wel een geschikt soort prikkeldraad te vinden.
Prikkeldraad werd uitgevonden in de 19e eeuw door een boer uit de Verenigde Staten. De uitvinding van prikkeldraad speelde een belangrijke rol bij het beveiligen van landbouwgrond en het afbakenen van veeweiden. Sinds de uitvinding is het gebruik van prikkeldraad wereldwijd verspreid en heeft het een grote rol gespeeld in industrieën zoals landbouw, beveiliging en militaire toepassingen.
De prijs van prikkeldraad kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit, de lengte en de leverancier. Over het algemeen kan de prijs van prikkeldraad verschillen van enkele euro's tot tientallen euro's per meter. Daarnaast zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het installeren van prikkeldraad zoals de kosten van palen, bevestigingsmaterialen en gereedschap dat is nodig is voor het plaatsen van het prikkeldraad.
Prikkeldraad en schrikdraad worden beide gebruikt voor omheiningen en afscherming maar hebben verschillende toepassingen en werkwijzen. Waar prikkeldraad bestaat uit een centrale draad met scherpe weerhaken, is schrikdraad een elektrische afrastering die bestaat uit meerdere gloeiende draden die elektrische schokken afgeven.
Ritsema Dier & Tuin
Leeksterweg 5
8433 KV Haulerwijk
Maandag | 8:30 - 18:00 uur |
Dinsdag | 8:30 - 18:00 uur |
Woensdag | 8:30 - 18:00 uur |
Donderdag | 8:30 - 20:00 uur |
Vrijdag | 8:30 - 18:00 uur |
Zaterdag | 8:30 - 17:00 uur |
Zondag | Gesloten |