Beoordeling door klanten : 9,2/10   Voor 10.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden   Veilige betaalmethode   Binnen 14 dagen te retourneren
Logo-Ritsema-Dier-en-Tuin
De zeis: een traditioneel landbouw- en tuingereedschap

De zeis: een traditioneel landbouw- en tuingereedschap

Of je nu een boer bent die zijn weiland onderhoudt, een tuinier die zijn gazon verzorgt of een natuurliefhebber die natuurreservaten beheert, de juiste gereedschappen zijn essentieel voor het onderhouden van graslanden. De zeis is zo'n gereedschap. Het is een traditioneel gereedschap die haar terugkeer maakt bij natuurliefhebbers, hoveniers en particulieren door de effectiviteit, maar ook de rust en vreedzaamheid waarmee het gereedschap kan worden gebruikt.

Bestel hier direct een zeis online

Wat is een zeis?

Een zeis is een oud en traditioneel landbouw- en tuingereedschap dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het bestaat uit een lang, gebogen mes dat stevig is bevestigd aan een handvat. De vorm van het mes zorgt ervoor dat het gras of onkruid gemakkelijk kan worden gesneden tijdens het maaien. De zeis heeft vaak een lange geschiedenis en symboliseert ambachtelijk vakmanschap en verbondenheid met het land. Hoewel moderne maaimachines steeds populairder worden, blijft de zeis een geliefd en waardevol gereedschap voor diegenen die genieten van een meer traditionele en rustige benadering van graslandbeheer.

Wat is de beste zeis?

Bij het kiezen van de beste zeis zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Ten eerste is het belangrijk om de grootte van het mes te overwegen. Voor kleinere gazons of graslanden zijn zeisen met een mes van ongeveer 60-70 centimeter ideaal. Voor grotere oppervlaktes kan een mes van 80 centimeter of groter meer geschikt zijn. Met een zeisboom van hout of een zeisboom van metaal kun je gemakkelijk verder weg maaien, onafhankelijk van de grote van het mes. Tot slot moet je letten op het type handvat dat het meest comfortabel is voor jouw persoonlijke voorkeur.

Waarvoor gebruik je een zeis?

Een zeis is een veelzijdig gereedschap dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Het primaire doel van een zeis is het maaien van gras en onkruid. Het is vooral handig voor gebieden die moeilijk bereikbaar zijn voor maaimachines, zoals heuvelachtig terrein, hellingen of smalle paden. Daarnaast kan een zeis ook gebruikt worden voor het oogsten van graan, het snoeien van takken en het vormgeven van heggen. Het is een uitstekend alternatief voor mensen die geen gebruik willen maken van lawaaierige en milieubelastende machines.

Hoe gebruik je een zeis?

Het gebruiken van een zeis is een ware vaardigheid en kan gevaarlijk zijn als je er roekeloos mee omgaat. Het vergt dan ook enige oefening en techniek. Volg de onderstaande stappen om een zeis correct te gebruiken:

 1. Neem een stevige grip op het handvat en zorg ervoor dat je voldoende ruimte om je heen hebt.
 2. Houd het mes van de zeis parallel aan de grond en positioneer het net boven het te maaien gras.
 3. Maak een soepele zwaaiende beweging met je lichaam terwijl je de zeis naar voren duwt.
 4. Laat het mes door het gras snijden met een vloeiende beweging.
 5. Herhaal deze beweging terwijl je langzaam vooruit beweegt.
 6. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of het gras gelijkmatig wordt gemaaid.

Hoe maak je een zeis scherp?

Om ervoor te zorgen dat je zeis efficiënt snijdt, is het belangrijk om het mes regelmatig scherp te houden. Hier zijn enkele stappen om je zeis scherp te maken:

 1. Reinig het mes grondig om vuil en roest te verwijderen.
 2. Gebruik een wetsteen om het snijvlak van het mes voorzichtig te slijpen.
 3. Houd het mes in een hoek van ongeveer 20 graden ten opzichte van de wetsteen en beweeg het met gelijkmatige druk in één richting.
 4. Herhaal deze beweging totdat het mes scherp genoeg is.
 5. Test de scherpte door voorzichtig met je vingers over het mes te strijken. Pas op voor verwondingen!

Hoe kun je een zeis afstellen?

Het afstellen van een zeis is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gereedschap optimaal presteert. Volg deze stappen om je zeis correct af te stellen:

 1. Controleer of het mes goed bevestigd is aan het handvat.
 2. Zorg ervoor dat het mes zich in een horizontale positie bevindt wanneer de zeis plat op de grond ligt.
 3. Pas indien nodig de schroeven aan waarmee het mes aan het handvat is bevestigd, totdat het mes in de juiste positie staat.
 4. Controleer de balans van de zeis door deze in het midden vast te houden. Het gewicht moet gelijkmatig verdeeld zijn aan beide zijden.
 5. Test de zeis door enkele slagen te maken en de beweging te observeren. Pas de afstelling aan indien nodig.

De zeis: het traditioneel tuingereedschap maakt een terugkomst

Een zeis is een veelzijdig en effectief gereedschap voor het onderhoud van graslanden, gazons en andere groene ruimtes. Met de juiste techniek, onderhoud en afstelling kan een zeis zorgen voor efficiënt maaien zonder het gebruik van lawaaierige machines. Juist hierom kiezen steeds meer hoveniers en particulieren om de zeis weer op te pakken, jij ook?

Bestel nu direct een zeis online via onze handige webshop!

Contact opnemen
 

Ritsema Dier & Tuin
Leeksterweg 5
8433 KV Haulerwijk

  0516-421256
  0516 42 12 56
  info@ritsema-dier-tuin.nl

  visa
  © 2024 - Ritsema Dier & Tuin.
  Triplepro
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram