Spandraad is een veelzijdig materiaal dat voor veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Van tuinieren tot hekwerk en doe-het-zelfprojecten. Spandraad is een draad met hogere draadsterkte dan gewoon staaldraad. Het is meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal om het roestbestendig te maken. Spandraad is ontzettend sterk, flexibel en geschikt voor diverse toepassingen waarbij spanning en ondersteuning vereist zijn.
Spandraad wordt veel gebruikt en is geliefd vanwege de zijn sterkte, flexibiliteit en duurzaamheid. In dit artikel lees je meer over wat spandraad is, waarvoor je het gebruikt en hoe je het bevestigt.
Spandraad heeft talloze toepassingen, variërend van het ondersteunen van planten in de tuin tot het creëren van stevige hekwerken. Zo wordt spandraad veel gebruikt om planten zoals druivenranken, komkommers en tomaten te ondersteunen. Door je planten aan spandraad vast te binden geef je ze de nodige ondersteuning om rechtop te groeien.
Je kunt spandraad ook ontzettend goed gebruiken om hekken te construeren. Door spandraad strak tussen hekpalen te spannen en te combineren met andere materialen zoals gaas of houten planken, creëer je een stevig en duurzaam hekwerk. Spandraad kan ook worden gebruikt bij doe-het-zelf projecten. Denk hier bijvoorbeeld aan het maken van hangmatten, draadsculpturen en nog veel meer. Door de flexibiliteit van spandraad is het mogelijk om er veel verschillende projecten mee te realiseren.
Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om spandraad goed te bevestigen. Dit is afhankelijk van de toepassing waarvoor je het wilt gebruiken en het materiaal waaraan je het bevestigt. Gebruik je spandraad voor een hekwerk? Begin dan met het plaatsen van stevige hekpalen op gelijke afstanden. Span het spandraad tussen de palen en bevestig het doormiddel van draadklemmen. Herhaal dit proces tot het hele hekwerk is bedekt met gespannen spandraad.
Wil je het spandraad gaan gebruiken tijdens het tuinieren? Begin dan met het plaatsen van steunpalen aan beide uiteinden van de rij met planten die ondersteuning nodig hebben. Span het spandraad tussen de palen op een hoogte die geschikt is voor de groei van de planten. Bind de planten vast aan het spandraad met behulp van plantenbinders of zachte draad.
De keuze van de dikte van het spandraad hangt af van waar je het voor gaat gebruiken en het gewicht dat het draad moet kunnen dragen. Hoe zwaarder de belasting is, hoe dikker het spandraad moet zijn. Voor het ondersteunen van planten in de tuin, wordt meestal spandraad met een diameter van 2 mm tot 3 mm gebruikt. Bij het bouwen van hekwerken kan de dikte van het spandraad variëren van 3 mm tot 5 mm. Dit is ook afhankelijk van de hoogte van het hek. Wanneer je het spandraad gaat gebruiken voor toepassingen met zware belastingen, kan een dikte van 5 mm of meer nodig zijn.
Een draadspanner is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om spandraad strakker te trekken en de gewenste spanning te behouden. Een draadspanner bestaat uit een metalen behuizing met schroefdraad aan beide uiteinden en een mechanisme waarmee je de draadspanning kunt aanpassen. Draadspanners zijn verkrijgbaar in verschillende maten en sterktes waardoor er voor elke toepassing wel een geschikte draadspanner te vinden is.
Wanneer je een draadspanner gaat gebruiken, begin je met het bevestigen van de draadspanner. Dit doe je door de draadspanner aan het ene uiteinde te bevestigen aan een vast ankerpunt. Nadat het spandraad is bevestigd, bevestig je het andere uiteinde van de draadspanner aan het spandraad. Zorg ervoor dat het spandraad stevig is bevestigd, zodat het niet loskomt tijdens het spannen. Draai de spanschroef van de draadspanner met de klok mee om het draad strakker te maken. Blijf draaien tot de gewenste spanning is bereikt. Wees altijd voorzichtig tijdens het aandraaien en zorg ervoor dat je niet te veel kracht uitoefent.
Ritsema Dier & Tuin
Leeksterweg 5
8433 KV Haulerwijk
Maandag | 8:30 - 18:00 uur |
Dinsdag | 8:30 - 18:00 uur |
Woensdag | 8:30 - 18:00 uur |
Donderdag | 8:30 - 20:00 uur |
Vrijdag | 8:30 - 18:00 uur |
Zaterdag | 8:30 - 17:00 uur |
Zondag | Gesloten |